Branschnyheter

Volvo Lastvagnar sponsrar Svenska Truckers för att stärka nyrekryteringen till branschen

Publicerat 2021-09-05 av Åkeri & Transport.

Den 6 september drar säsong fyra av det populära TV-programmet Svenska Truckers igång. Volvo Lastvagnar går in som sponsor av programmet, tillsammans med Sveriges Åkeriföretag som är huvudsponsor.

Svenska Truckers produceras av Alaska Film & TV och sänds i TV3, på Viafree och Viaplay.
Godstransporterna som sker dygnet runt kan liknas vid ett blodomlopp i samhället, transportbranschen är livsviktig för hela vårt land. Pandemin har visat hur avgörande den är för att samhället ska fungera och att det är viktigt att satsa på fler utbildningsplatser, då branschen som helhet har ett stort rekryteringsbehov.

Enligt den nypublicerade Trendrapporten från TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, behöver 34 procent av de tillfrågade åkeriföretagen anställa lastbilsförare inom de kommande sex månaderna. TYA står kvar vid sin bedömning att 50 000 förare behövs de närmaste tio åren. Rapporten visar också att ökningen av kvinnor i lastbilsföraryrket fortsätter. Under 2020 var 16 procent av alla nyanställda kvinnor, en ökning från 12 procent 2019.

– Vi är redan aktiva inom olika områden för att stärka nyrekryteringen till branschen och kände att sponsringen av Svenska Truckers passade väl in i vårt engagemang, säger Stefan Strand, VD Volvo Lastvagnar Sverige. Det är otroligt viktigt att kunna visa upp vår intressanta bransch med så många möjligheter till både jobb och utveckling. Här visar Svenska Truckers att det är ett TV-program som når in till svenskarnas vardagsrum.

Svenska Truckers är en så kallad ”workplace-reality” som började sändas februari 2020 på TV 3, Viafree och Viaplay. Tittarna följer ett antal förare och åkeriers vardag på olika platser i Sverige.
Svenska Truckers är den största kommunikationssatsning som Sveriges Åkeriföretag någonsin gjort. Några av målen med TV-serien var att öka antalet sökanden till transportutbildningarna runt om i landet, varav fler tjejer, och att synliggöra både lastbilen och föraryrket hos allmänheten.
Programmet har nominerats till en Kristall för Årets Reality både 2020 och 2021. Förra året vann Svenska Truckers Kristallen-priset med en stark position som ett av de mest populära TV-programmen.

...