Branschnyheter

Munktellmuseet knyter ihop Volvos historia med framtiden

Publicerat 2021-12-15 av Åkeri & Transport.

Munktellmuseet ligger i Munktellstaden, ett gammalt industrikvarter i Eskilstuna där Volvo BM en gång i tiden tillverkades. Kvarteret har under åren rustats upp och rymmer idag olika verksamheter inom allt från kultur och idrott till musik och mat. Museet öppnades 1991 och ägs av Volvo CE. Fram till början av sommaren i år har Munktellmuseet genom mängder av veteranmaskiner och äldre föremål framför allt visat upp mer än 180 år av svensk industrihistoria. Men nu, 2021, har Volvo CE museets tagit verksamhet in i en ny era, där både dåtid och framtid tar plats i ett innovationsområde centralt placerad mitt i byggnaden.

Det nya innovationsområdet ligger väl synligt mitt i museet och där möts man av en framtidsutställning med ljusportal, ljuseffekter på väggar och golv, digitala skärmar och ny teknologi.

Innovationsområdet har flera olika ”attraktioner”. På en station finns VR-glasögon som tar besökaren med på åktur i en dumper. På en annan finns en fjärrstyrd leksaksgrävmaskin som man gräver makaroner (!) med. Det finns en simulator för den som vill testa att köra grävmaskin och en konceptmaskin, som visar hur Volvo CE tänker konceptuellt när man tar fram en ny maskin. Och så R100-däcket som ger en föraning om hur stor Volvos största maskin är utifrån storleken på däcket. Det visas filmer och på en stor touchskärm kan besökaren klicka sig fram och bland annat få veta mer om Volvo CE. Här finns också en hel del roligt för barn. Tanken är att alla, oavsett ålder och intresse, ska kunna gå ut från muséet och känna att de har lärt sig något nytt.

Besöksadress: Munktellstorget, Eskilstuna

...