Branschnyheter

Volvo Lastvagnar bygger Sveriges största serviceanläggning i Göteborg

Publicerat 2022-03-17 av Åkeri & Transport.

För över 50 år sedan byggdes Volvo Truck Centers nuvarande anläggning i Bäckebol som en viktig del av Volvo Lastvagnars omfattande nätverk av verkstäder i Sverige. Men nu drar satsningen på 335 miljoner svenska kronor igång för att ersätta Volvo Lastvagnars största verkstad i Sverige med en framtidssäkrad anläggning för att kunna ge komplett One Stop Service till både lastbils- och busskunder, tillgängligt alla dagar i veckan, året runt.

För Volvo Lastvagnar är den nya anläggningen en viktig del för att serva och driva utvecklingen av framtidens hållbara transport- och infrastrukturlösningar. Anläggningen kommer att byggas med klimatsmarta miljöval och blir energieffektiv med solpaneler på taket med en kapacitet på 200 kWh. Där ska även regnvatten samlas in för att återanvändas efter biologisk vattenrening och tvätta kundernas fordon i tvätthallen.

Anläggningen kommer även innehålla däck- och skadeverkstad. I kombination med välutbildad personal är anläggningen framtidssäkrad för att ta hand om fordon som går på flytande eller komprimerad gas såväl som el. Det finns redan en publik laddstation för tunga fordon på dagens anläggning och efter nybyggnationen kommer man kunna snabbladda både lastbilar och bussar med solenergi.

– Vi vill finnas där våra kunder är och fortsätta möta deras behov. Placeringen ger ett mycket bra läge för oss och därför har vi valt att stanna kvar här. Vi är mycket glada och stolta över att kunna genomföra den här satsningen i Göteborg och skapa en förstklassig serviceanläggning för både lastbilar och bussar, som ska stå rustad för många år framåt. Här kommer vi att kunna ge full service till alla, oavsett om fordonen drivs på diesel, HVO, gas eller el, säger Stefan Strand, VD Volvo Lastvagnar Sverige och Volvo Truck Center.

Det kommer att bli en gemensam anläggning för Volvo Truck Center och Volvo Lastvagnar Sverige.

– Det är också en viktig satsning för att fortsätta vara en attraktiv arbetsgivare och ge våra medarbetare en riktigt bra och modern arbetsplats. Dessutom ser vi fram emot att kunna välkomna kunder och gäster till en bra och öppen restaurang i byggnaden, fortsätter Stefan Strand.

Den nya anläggningen på 12 000 kvadratmeter kommer att byggas av Peab. Uppdraget är en totalentreprenad i utökad samverkan/partnering med omgående byggstart. Byggnaden blir 142 meter lång och 90 meter bred, med 19,5 verkstadsskepp.

Utöver verkstad och reservdelslager byggs olika personalutrymmen, en restaurang och kontorslokaler både för Volvo Truck Center och Volvo Lastvagnars svenska marknadsbolag. Arbetets första etapp förväntas vara färdigställt första kvartalet 2024 och andra etappen under första kvartalet 2025.

– När Volvo Lastvagnar Sverige AB nu utvecklar sin verksamhet i Göteborg är det glädjande att Peab får förtroendet att återigen vara med i företagets framtidssatsning. Verkstadsanläggningen har flera speciella lösningar där vår bredd och erfarenhet av hall- och kontorsprojekt kommer väl till pass, säger Stellan Haraldsson, regionchef på Peab.

...