Branschnyheter

Scanias återförsäljarnätverk investerar i publika snabbladdare runt om i Sverige

Publicerat 2022-03-24 av Åkeri & Transport.

Scania fortsätter satsningen för att underlätta omställningen till elektrifierade transporter. Nu investerar Scanias återförsäljarnätverk i publik snabbladdning för tunga fordon på över 20 platser runt om i landet, med stöd av Klimatklivet.

Utvecklingen av eldrivna lastbilar går fort framåt. Scania investerar kraftigt i utveckling av elektrifiering och är redo för omställningen. Redan idag syns Scanias batteridrivna lastbilar och bussar på vägarna.

Scania kommer inom kort att lansera tunga lastbilar med 40 tons totalvikt som kan köras i fyra timmar och lastbilar med 60-tons totalvikt som kan köras i tre timmar. Därefter förbättras prestandan ytterligare då lastbilarna kan snabbladdas på förarens lagstadgade 45-minters lunchrast och på så sätt användas effektivt under ett helt arbetspass.

En av samhällets stora utmaningar för att elektrifieringen av tunga transporter ska kunna genomföras är att en utbredd laddinfrastruktur, med tillgång till fossilfri el, säkras. Scania bygger därför ut infrastrukturen inom återförsäljarnätverket med publika laddare.

Sedan tidigare finns laddningsmöjligheter på ett antal Scania återförsäljare och nu kraftsamlar Scanias återförsäljarnätverk genom att investera i publika snabbladdare på över 20 nya platser runt om i Sverige. I tillägg till den laddinfrastruktur som Scanias återförsäljare bygger ut håller även en publik högeffektsladdning längs de stora motorvägarna på att skapas på initiativ av Traton Group, Daimler Truck och Volvo Group genom samriskföretag.

− Det här är en del i vårt arbete med att skapa trygghet för kunderna, att de ska kunna ta steg för att elektrifiera sin fordonsflotta. Ellastbilar finns redan och nu satsar vi på en utbyggnad av laddstationer på strategiska platser för att skapa bättre förutsättningar för fler elektrifierade transportuppdrag. För långväga transporter kommer den publika laddinfrastrukturen att vara avgörande för möjligheten att elektrifiera, säger David Källsäter, VD, Scania Sverige.

– På samma sätt som med elbilar kommer driftskostnaderna att minska och drivmedlet, grön el, kommer steg för steg att bli en självklarhet, både för åkerier och deras kunder. Tekniken och elfordonen finns redan och Scania tar nu några viktiga steg mot att säkra tillgång till snabbladdning, säger han.

...