Branschnyheter

Volvo Lastvagnar fortsätter sponsra Svenska Truckers för att stärka nyrekryteringen till branschen

Publicerat 2022-04-06 av Åkeri & Transport.

Den 4 april drog säsong fem av den populära Workplace Reality-serien Svenska Truckers igång. Volvo Lastvagnar fortsätter som sponsor av programmet, tillsammans med Sveriges Åkeriföretag som är huvudsponsor, för att stärka nyrekryteringen till branschen.

Transportbranschen har i dag ett fortsatt stort rekryteringsbehov av kvalificerade medarbetare för att vårt samhälle ska fungera. Det är viktigt att locka fler att söka sig till branschen och samtidigt satsa på fler utbildningsplatser.

Enligt beräkningar från TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, behövs 50 000 nya förare de närmaste tio åren. Rapporter från TYA visar också att ökningen av kvinnor i lastbilsföraryrket fortsätter. Under 2020 hade andelen nyanställda kvinnor ökat till 16 %. En titt på landets transportutbildningar visar att de aldrig haft så många kvinnliga elever som nu. I årskurs 2 är andelen kvinnliga elever 33 %. Här är det viktigt med förebilder, att se att andra tjejer jobbar som lastbilsförare ger en positiv effekt att fler tjejer vågar söka.

– För oss är nyrekryteringen till branschen en nyckelfråga. Det behövs både fler män och kvinnor i branschen för att hålla Sverige rullande och vi arbetar aktivt med olika områden för att stärka nyrekryteringen. För oss passar sponsringen av Svenska Truckers väl in i vårt engagemang, säger Stefan Strand, VD Volvo Lastvagnar Sverige.

– Vi vill bidra till att kunna visa upp bredden i vår intressanta bransch där det finns så många möjligheter till både jobb och utveckling. Svenska Truckers bidrar till att förändra bilden av en samhällsbärande bransch i en positiv riktning, avslutar Stefan Strand.

På Sveriges Åkeriföretag ser man fram emot att programmet kör igång med en ny säsong. VD Rickard Gegö säger:

– Vi är glada över det fortsatta samarbetet med Volvo Lastvagnar som sponsor för serien. Nu kan vi åter följa med in i lastbilarnas värld med dess inspirerade och duktiga förare när de i ännu en säsong av Svenska Truckers utför alla sorters samhällsviktiga transporter!”

...